opc_loader

 

 

Is gedroogd fruit een verstandige keuze?

Is gedroogd fruit gezond? Daar kun je niet zomaar ja of nee op antwoorden. Vers fruit geheel vervangen door gedroogde vruchten is geen aanrader. Maar het is wel een gezonde vervanger voor snoep.

Door het drogen verdwijnt helaas alle vitamine C uit het fruit. Maar er zitten nog genoeg voedingsstoffen in om gedroogd fruit gezond te kunnen noemen. Het is rijk aan vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten, zoals vijgen, pruimen en abrikozen, rijk aan voedingsvezels.

Veel vezels
Een gezond voedingspatroon kan niet zonder vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en ze zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. Hierom zijn gedroogde vruchten een echte aanrader.

Ook heeft gedroogd fruit een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam. Dit dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.

Het grootste gevaar van gedroogd fruit is dat je er gaatjes van kan krijgen. Gedroogde vruchten zijn erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.

Gezond tussendoortje
Gedroogd fruit kan zo uit het zakje gegeten worden. Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels.

Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie. In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk, bijvoorbeeld tutttifrutti. Dit is een mix van allerlei gedroogde vruchten. Lekker als toetje of ontbijt in combinatie met muesli.

In verschillende warme gerechten bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine of door een salade is gedroogd fruit erg geschikt. Er zijn heel veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met gedroogd fruit erin.

Gedroogd en vers fruit per 100 gram

Fruitsoort Gedroogd Vers
Pruimen 188 kcal
 
42 kcal
 
Vijgen
 
227 kcal 80 kcal
 
Abrikozen
 
256 kcal 36 kcal
 

Appels

266 kcal
 
49 kcal
 
Druiven/rozijnen 268 kcal
 
64 kcal
 
Peren 270 kcal 47 kcal
 
Dadels 271 kcal 132 kcal
 
Bananen 308 kcal
 
88 kcal
 

 

Word je dik van fruit?

Top-10 fruitsoorten met de meeste en minste calorieën


Van fruit word je dik, verscheen er onlangs in het nieuws. Maar waarom krijgen we dan al jaren lang het advies om twee stuks fruit per dag te eten? Geen zorgen, dat advies geldt nog steeds. Het Vitamine Informatie Bureau legt uit hoe het zit en geeft een top-10 van de fruitsoorten met de meeste én de minste calorieën.

 
fruit, afvallen, calorieen

 

Door: Drs. Suzan Tuinier, voedingskundige
Bron: Vitamine Informatie Bureau - 22-03-2010
 

Fruit bevat vruchtensuikers (fructose). Deze suikers leveren calorieën, net als suiker uit de suikerpot. In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen. Dit is totaal nog altijd veel minder dan een broodje hamburger of een candybar van bijna 300 kcal. En bovendien een stuk gezonder!
 
 

Alle kleuren van de regenboog

Het advies om twee stuks fruit per dag te eten, is er niet voor niets. In elke soort fruit zitten namelijk vitamines, mineralen en vezels. Iedere soort heeft zijn eigen unieke samenstelling van verschillende voedingsstoffen. Daarom wordt ook vaak gezegd: eet alle kleuren van de regenboog.
 

Vitamines in fruit

De bekendste vitamine in fruit is ongetwijfeld vitamine C. Fruit levert ongeveer 30 procent van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die onder andere zorgt voor een goede weerstand.

Naast vitamine C zitten er nog andere vitamines in fruit, zoals vitamine A en foliumzuur (vitamine B11). In mango, mandarijn, abrikozen en passievrucht zit bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid vitamine A. Aardbeien en sinaasappels bevatten relatief juist veel foliumzuur.

Naast vitamines bevat fruit mineralen als magnesium en kalium. Kalium draagt onder andere bij aan het reguleren van de bloeddruk. Verder zorgen de vezels in fruit voor een vol gevoel en een goede darmwerking.
 

Top-10 fruit met meeste kcal (per portie)

 

  1. Avocado (170 kcal)
  2. Mango (105 kcal)
  3. Ananas (100 kcal)
  4. Kersen (105 kcal)
  5. Banaan (90 kcal)
  6. Druiven (80 kcal)
  7. Peer (60 kcal)
  8. Appel (60 kcal)
  9. Sinaasappel (55 kcal)
  10. Watermeloen (55 kcal)

 

Top-10 fruit minste kcal (per portie)

 

  1. Citroen (8 kcal)
  2. Passievrucht (20 kcal)
  3. Abrikozen (20 kcal)
  4. Lychee (20 kcal)
  5. Aardbei (25 kcal)
  6. Mandarijn (25 kcal)
  7. Grapefruit (25 kcal)
  8. Bessen (25 kcal)
  9. Nectarine (30 kcal)
  10. Kiwi (30 kcal)

Tips om blijvend af te vallen

Slanker en gezonder worden, zijn en blijven


Mensen met overgewicht zijn ware experts: ze weten alles over de nieuwste diëten, hebben vaak al vele vormen van beweging geprobeerd en zijn ontzettende doorzetters. Ook al mislukt een poging, een paar maanden later beginnen ze gewoon weer opnieuw. Maar hoe kun je het beste op gewicht blijven?

 
afvallen, op gewicht blijven, gewicht, gezond, motivatie, lichaam, eten, bewegen, voeding, gewoontes, veranderen, verleiding, situatie, effect, kilo's, gezondheid

 

 

Plan van aanpak
 

* Bepaal waarom het voor jou zo belangrijk is om gewicht te verliezen. Het is belangrijk dat je heel duidelijk weet wat je motivatie is. Schrijf deze motivatie op, zodat je hier in moeilijkere tijden kracht uit kunt putten.

* Stel een duidelijk doel. We willen er allemaal wel uitzien als een fotomodel. Maar vraag jezelf daarbij af of dit haalbaar is voor jouw lichaam. Wil je dit van jezelf vragen? Een irreëel doel geeft waarschijnlijk alleen maar frustraties. Leg de lat niet te hoog. Blijf vooral gezond en jezelf, maar houd wel je doel voor ogen.

 

* Stop niet met eten! Het is een fabeltje dat je door te stoppen met eten sneller gewicht verliest. Je lichaam wordt alleen maar zuiniger met wat er wel binnenkomt en dit zorgt ervoor dat je snel zult aankomen op het moment dat je wat meer gaat eten. Het bekende jojo-effect.

* Ga bewegen! Maar zoek wel iets wat je leuk vindt, anders hou je het niet vol.

* Regelmaat is erg belangrijk. Het voorkomt dat je jezelf voorbij holt en vergeet te eten. En het voorkomt dat je juist doorslaat in een zeldzaam moment van rust. Je hebt recht op tijd om voor jezelf te zorgen. Tijd nemen om te eten, hoort daarbij.

* Wees eerlijk over je eigen gedrag en zie in waar verbeteringen mogelijk zijn. Maar wees tegelijk ook niet te streng voor jezelf. Je wilt dit je leven lang vol kunnen houden. Kijk naar het totaal en neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag zonder daarbij het onmogelijke van jezelf te vragen.

* Erken de rol van voeding in je leven en kijk naar de achtergrond. Ga je meer eten als je verdrietig bent? Of hoort bij een verjaardag een groot stuk taart? Vraag je af waarom dit zo is en of de gedachten die je erbij hebt reëel zijn. Kijk naar de gewoontes in het gezin waarin je bent opgegroeid en vraag je af wat aangeleerd gedrag is. Deze gewoontes zijn makkelijker te veranderen dan gewoontes die gekoppeld zijn aan emoties.

 

Tips om je gewoontes te veranderen
 

* Soms voelt het alsof iets je overkomt: ineens ging je hand die zak drop in. Je wilde het echt bij dat ene koekje laten, maar ineens was het pak leeg... Je kunt leren dit moment te stoppen. Hoe ga je dat aanpakken?

* Zit je in een moeilijke situatie? Word je voor het blok gezet om te kiezen en is de verleiding groot? Neem een time-out voordat je direct besluit of voor de bijl gaat.

* Bekijk de situatie goed. Neem afstand en kijk met een helicopterview wat er aan de hand is. Kijk waarom deze situatie zo verleidelijk is. Neem hier even de tijd voor.

* Bedenk goed dat je goed voor jezelf wilt zorgen en verantwoordelijk bent voor je eigen daden. Overzie het effect van je actie.

* Je kunt een besluit nemen. Je bepaalt zelf wat je doet en wat dat besluit ook is, het is weloverwogen. Dit betekent dat je kiest voor de consequenties. Je neemt het gebakje en vindt het geen probleem als de weegschaal iets meer aangeeft, het was het waard. Of je zegt nee tegen het gebakje en bent blij dat je hiermee voor je gezondheid hebt gekozen.
 
Gewicht verliezen gaat veel verder dan kilo's, het gaat om het veranderen van je gedrag. Je leefstijl zal moeten gaan veranderen. De Nederlandse Obesitas Kliniek helpt mensen blijvend te veranderen en gezonder te leven. Hierbij wordt begeleiding gegeven door diëtisten, psychologen, artsen, fysiotherapeuten en zorgcoördinatoren.

 


Door: Suzanne Noldus, psycholoog bij de Nederlandse Obesitas Kliniek
Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek - 29-12-2008


 

Last van je darmen tijdens het afvallen

Tips voor een goede darmwerking


Heb je tijdens het afvallen last van je buik en darmen en moeite met naar de wc gaan? Dit wordt meestal veroorzaakt door de plotselinge overgang van een ongezond (veel vet en/of suiker) eetpatroon naar een gezond eetpatroon met veel groente, fruit en vezels. Hier is je lichaam niet aan gewend en daar kan het heftig op reageren.

 
obstipatie, constipatie, darmwerking

 

Voor een goede darmwerking zijn een aantal factoren erg belangrijk: vezels, vocht en beweging. Als deze factoren in balans zijn, heb je een goede, regelmatige en zachte ontlasting.

 

Vezels

Vezels zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking. Als je hier te weinig van binnenkrijgt, kunnen je darmen niet goed functioneren. De vezels zorgen ervoor dat de massa in je darmen soepel blijft.

Ook zorgen vezels voor een groter volume in je darmen. Hierdoor zijn je darmen meer in beweging, waardoor je stoelgang beter verloopt. Belangrijke producten om dagelijks te nemen: volkorenproducten, groente en fruit.

 

 

Vocht

Als je veel vezels eet, is het belangrijk dat je daarnaast voldoende drinkt. Doe je dit namelijk niet, dan kunnen alle vezels zich ophopen in je darmen en juist voor nog meer klachten zorgen. Drink daarom minimaal 1,5 liter vocht op een dag.

 

 

Beweging

Door veel te bewegen, stimuleer je je darmen om in beweging te blijven en aan het werk te gaan. Beweeg je te weinig, dan gaan je darmen ook langzamer bewegen en daardoor kun je verstopt raken.

Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Wandelen of hardlopen kan heel goed helpen om je darmen op gang te brengen.

 

 

Andere tips

Last van je darmen door een veranderd (gezonder) eetpatroon gaat vanzelf weer over. Als je er op let dat je voldoende drinkt en beweegt, kun je de klachten wel verminderen. Maar zijn er nog andere tips?

 

  • Je hoort vaak dat het drinken van een glas lauw water op de nuchtere maag of het eten van 3 kiwi's op de nuchtere maag obstipatie kan verhelpen. Dit zou je eens kunnen uitproberen.
  • Eet met regelmaat en sla vooral het ontbijt niet over. Het ontbijt zorgt er namelijk voor dat je darmen na een lange nacht weer aan het werk gaan.
  • Ga bij aandrang direct naar het toilet.
  • Gebruik als je echt klachten hebt extra vezels in de vorm van bijvoorbeeld zemelen of lijnzaad.

Heb je nou echt heel veel last van je darmen, dan kan het soms helpen om probiotica te gebruiken. Houden je klachten aan en klopt je voeding en de hoeveelheid beweging wel? Ga dan eens langs de huisarts.


 

Door: Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl - 09-11-2009
 

Winkelwagen
Ook afvallen?

 

 Alle producten in prijs verlaagt !

 De Voordeligste & Originele Leptin Totaal Shop

 Prijzen zijn altijd inclusief btw & verzending.